BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,12
ALTIN 2.308,88
SAĞLIK

1 Nisan'da eczanelerden ilaç alamayabilirsiniz!

SGK ve eczaneler arasındaki ilaç protokolü 31 Mart'ta sona eriyor. Eczacılar öne sürdükleri 13 maddenin kabul edilmemesi halinde sözleşmeyi uzatmayacaklarını ve 1 Nisan'da ilaç satmayacaklarını duyurdular! İşte ilaç krizinde son durum!

Eczaneler ve SGK arasındaki ilaç protokolü için son gün 31 Mart... Peki SGK'lı vatandaş 31 Mart'tan sonra eczaneden ilaç alamayacak mı? Eczacıların 13 talebi karşılanmazsa, 1 Nisan'da ilaç yok zira SGK ile eczaneler arasındaki sözleşme 31 Mart'ta bitiyor...

 Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile TEB arasında imzalanacak ilaç alım protokolü ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Çolak, "Haklı taleplerimizin kabul edilmemesi halinde 31 Mart’ta sona erecek protokolü bir kez daha uzatmayacağımızı, protokol hükümleri gereğince sözleşmeyi feshedeceğimizi üzülerek ilan ediyoruz" dedi.

HENÜZ UZLAŞMA YOK!
Erdoğan Çolak, yeni protokolün yapılabilmesi için her türlü çabanın sarf edildiğini, ancak bir "uzlaşmaya varılamadığını" vurguladı.

 Sosyal Güvenlik Kuruluşlarının tek çatı altında birleşmesinden bu yana SGK ile İlaç Alım Protokolü’nün imzalandığını anımsatan Çolak, Kurum ile 2005, 2007, 2009 ve 2012 yıllarında protokol yapıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

GEÇİCİ PROTOKOL
"2012 yılında imza attığımız protokolün süresi 2015 Haziran ayında sona erdi. Haziran ayının 7’sinde ve 1 Kasım’da yaşanan seçimler dolayısıyla iki kez protokol süresinin uzatılmasını kabul etmek zorunda kaldık. Daha sonra 31 Aralık’ta seçimler sonrası hem yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte bakan değişikliğinin yaşanması hem de geçici bütçe yapılmış olması nedeniyle 31 Mart 2016’da sona erecek, ekonomik hükümler içermeyen geçici bir protokol imzaladık.
ECZANE EKONOMİLERİNDE YAŞANAN ERİME
Geçici protokolün yürürlükte olduğu süre boyunca TEB ve eczacı odaları, eczacılar olarak defalarca SGK yetkilileri, Kurum Başkanı ve Sayın Çalışma Bakanı ile son olarak da Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) ile görüşmeler gerçekleştirip, taleplerimizi ve taleplerimizin gerekçelerini ayrıntılı bir biçimde sunduk. 2013 Eylül ayında yapılan protokol revizyonundan bugüne 3 yıla yakın bir süredir eczacıyı ve eczane işleyişini rahatlatacak hiçbir iyileştirme olmadığını, eczane ekonomilerinde yaşanan erimeyi rakamlarla ortaya koyduk.

"ECZACININ TAHAMMÜL KAPASİTESİNİN ÇOK ÖTESİNE GEÇİLMİŞTİR"
Sayın Çalışma ve Sağlık bakanlarımızın da eczanelerin içinde bulunduğu durumu gayet iyi bildiklerini, makul ve haklı taleplerimizin karşılanması için EKK nezdinde çaba harcadıklarını görüyoruz. Ancak, EKK’da yapılan görüşmeler neticesinde dün Sayın Çalışma Bakanı Süleyman Soylu’nun ifade ettiği teklifte olduğu gibi, sadece reçete başına hizmet bedelinde yapılacak kısmi ve cüzi iyileştirmelerle eczanelerimizi yaşatabilmek mümkün değildir. Eczacının tahammül kapasitesinin çok ötesine geçilmiştir."

"HALKIMIZIN İLACA SORUNSUZ BİÇİMDE ERİŞMESİNİ SAĞLAYACAK BİR PROTOKOL TALEP EDİYORUZ"
Erdoğan Çolak, eczacıların, sağlık ve sosyal güvenlik sisteminin yapı taşı olduğunu ifade ederek, "Biz, eczacıya kazanımlar getirecek ve halkımızın ilaca sorunsuz bir biçimde erişmesini sağlayacak bir protokol talep ediyoruz." diye konuştu.

Çolak, şöyle devam etti:

"Tam bir mutabakatla aldığımız kararla, Sayın Çalışma Bakanı’nın kamuoyuna da açıkladığı teklifin, eczanelerimizi içinde bulunduğu zor durumdan kurtarmakta yetersiz kaldığını, haklı taleplerimizin kabul edilmemesi halinde 31 Mart’ta sona erecek protokolü bir kez daha uzatmayacağımızı, protokol hükümleri gereğince sözleşmeyi feshedeceğimizi 1 Nisan itibariyle noter kanalıyla kuruma bildireceğimizi üzülerek ilan ediyoruz. şeklinde konuştu. 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR